Gå til indhold
Scandlines skruer igen ned for dieselmotorerne, op for vindkraften og reducerer dermed CO2-udledningen

Pressemeddelelse -

Scandlines skruer igen ned for dieselmotorerne, op for vindkraften og reducerer dermed CO2-udledningen

Med en målsætning om at blive emissionsfri i 2040 sætter Scandlines sig højere mål end Parisaftalen. Næste skridt er installationen af et Norsepower-rotorsejl på Scandlines hybridfærgen, M/F Berlin.

Siden 2013 har Scandlines investeret over DKK 2,2 milliarder i miljørigtig hybridteknologi. I 2020 føjede rederiet miljøvenlig vindkraftteknologi til listen af grønne initiativer med installationen af et rotorsejl på hybridfærgen Copenhagen, der sejler på ruten Gedser-Rostock. Med rotorsejlet fra finske Norsepower kan Scandlines reducere CO2-udledningen fra hybridfærgen med gennemsnitligt 4 procent – og på de gode dage med helt op til 20 procent.

Rotorsejlet – en 30 m høj roterende søjle – er en moderne version af Flettner-rotoren, og teknologien er baseret på Magnus-effekten. Når vinden møder det roterende sejl, opstår der en trykforskel. På den ene side af sejlet aftager vinden i fart, mens den på den anden side tiltager i fart. Forskellen i vindhastigheden resulterer i en trykforskel, som presser skibet fremad i en vinkelret position til vindretningen.

Som følge heraf kan Scandlines skrue ned for brugen af dieselmotorer og reducerer således både brændstofforbruget og de dermed forbundne emissioner.

Teknologien fungerer optimalt, når vinden kommer ind fra siden vinkelret på sejlet med 20 m/s lidt agten for tværs. Ruten mellem Gedser i nord og Rostock i syd er næsten vinkelret på den fremherskende vind fra vest (eller lidt sjældnere fra øst), og betingelserne for brugen af rotorsejl er derfor gunstige på ruten.

Den 16. maj 2022 installerede Scandlines Norsepower-rotorsejlet på M/F Berlin i havnen i Rostock, mens færgen var ude af drift i nogle timer.

Michael Guldmann Petersen, COO, Scandlines siger: “Vi har gjort os positive erfaringer med rotorsejlet på Scandlines-hybridfærgen Copenhagen og har derfor forberedt søsterfærgen til også at få et rotorsejl. Det er glædeligt at se, at rotorsejlet blev installeret uden problemer, og at færgen kunne gå i drift igen her til morgen som planlagt.”

Tuomas Riski, CEO, Norsepower siger om den seneste installation: “Scandlines tager de internationale mål for reducering af drivhusgasser meget alvorligt og går forrest, når det drejer sig om at investere i alternative løsninger. Det, at Scandlines nu også monterer vores rotorsejlsteknologi på søsterskibet, viser med al tydelighed, hvor anvendelig vindkraft er, og hvilken betydning reduceringen af udledning har."

Løsningen er fuldt automatiseret. Systemet måler vindens hastighed og retning og beregner herefter, om rotorsejlet vil reducere udledningen. Når det er tilfældet, starter rotorsejlet automatisk. Der er defineret positioner, såkaldte ”red zones”, i områderne ud for Gedser og Rostock/Warnemünde, hvor rotorsejlet ikke aktiveres, da det vil gribe forstyrrende ind i skibets manøvre.

Related links

Emner

Kategorier


Om Scandlines

Scandlines er et moderne og innovativt rederi med en grøn vision for fremtiden. Vi har en stolt kultur baseret på et stærkt dansk-tysk samarbejde og en maritim historie, som rækker tilbage til 1872.

Scandlines driver to færgeruter med høj kapacitet og frekvens. Seks af vores syv færger er hybridfærger, og én er desuden udstyret med et innovativt rotorsejl – og det bidrager til at gøre vores færger grønnere.

Vores kerneforretning består i at levere en effektiv og pålidelig transportservice til både passagerer og fragtkunder. Fokus i alle vores aktiviteter – uanset om det er om bord på vores færger eller i vores BorderShops – er at give vores kunder en god oplevelse.

Med over 38.000 afgange fordelt på syv færger transporterede Scandlines i 2021 over 3,6 millioner passagerer, 950.000 personbiler og næsten 720.000 fragtenheder på ruterne Rødby-Puttgarden og Gedser-Rostock.

Om Norsepower

Norsepower Oy Ltd er en førende cleantech- og ingeniørvirksomhed samt pioner inden for moderne vindkraftteknologi til den globale maritime industri. Norsepowers rotorsejlløsning er en gennemtestet, energibesparende teknologi, der hjælper den maritime verden til at reducere CO2-udslip.

Siden etableringen i 2012 har Norsepower rejst mere end 20 millioner euro i finansiering og har nu installeret rotorsejl ombord på seks skibe, herunder den seneste installation på et bulkerfartøj for Vale. Hver installation har givet betydelige reduktioner i brændstofomkostninger og emissioner, hvilket er bekræftet af uafhængige kontrollører som ABB, NAPA og Lloyd's Register.

Læs mere om Norsepower på www.norsepower.com.

Pressekontakt

Norsepower
Kerry Marshall
BLUE Communications

Mobil: +44 (0) 7972 345 822
E-mail: kerry.marshall@blue-comms.com


Kontakt

Anette Ustrup Svendsen

Anette Ustrup Svendsen

Pressekontakt Head of Corporate Communications +45 26 777 000 (kan ikke modtage sms)

Relateret materiale