Få vores nyheder på mail

Scandlines giver de danske tudser noget at fløjte af - Fløjtetudsen reddet på målstregen: Padderne triller videre i Gedser

Pressemeddelelse   •   Apr 18, 2011 08:00 CEST

Ganske intetanende stod en hel bestand af sjældne fløjtetudser til at tage billetten
på Gedser Havn. I ellevte time blev de uvidende padder dog reddet, og takket være et hegn og en naturaftale mellem Scandlines og Danmarks Naturfredningsforening har tudserne nu igen fået noget at fløjte af.

At der er store udbygninger i gang på Gedser Havn i forbindelse med Scandlines to nye superfærger er måske nok godt nyt for rederiets mange passagerer. Men for Danmarks sjældne fløjtetudse kunne ombygningerne have været ganske fatale.

Den lille grønbrogede tudse, der populært kaldes fløjtetudsen på grund af sine fløjtetrillende kvæk, er nemlig lige nu vågnet fra sin vinterdvale og er i gang med at finde velistandsatte vandhuller, som den kan bo og yngle i. Øverst på tudsernes ønskeliste ligger kystnære byggepladser, og på Gedser Havn har Scandlines i disse dage en oplagt en af slagsen. Og takket være en hurtig og handlekraftig aftale mellem Danmarks Naturfredningsforening og det dansk-tyske færgerederi bliver bestanden af fløjtetudser nu reddet på målstregen.

Med naturaftalen forpligter Scandlines sig nemlig til at iværksætte alle nødvendige foranstaltninger for at beskytte de sjældne fløjtetudser. Det sker blandt andet ved at opsætte et paddehegn, der skærmer byggepladsen af. Derudover har rederiet lovet alle fløjtetudser på Danmarks sydspids et splinternyt ynglevandhul, så bestanden kan blive større.

”Vi er meget glade for, at det lykkedes os at lave en samarbejdsaftale, der sikrer fløjtetudsens overlevelse i Gedser. Det har været en rigtig god proces, som vil komme alle parter til gode – ikke mindst tudserne,” udtaler Sven Aabolt, formand for Danmarks Naturfredningsforening i Guldborgsund, og Susanne Brigitte Kock, kommunikationschef fra Scandlines er enig:

”Jeg er stolt over, at vi har gjort det lidt bedre at være tudse i Danmark. Det er vigtigt for Scandlines, at vi ikke kun har passagerne, men også Danmarks mindste dyrearter in mente, når vi udvider forretningen,” fortæller hun.

Den grønbrogede tudse er en 6-9 cm stor, camouflage-farvet fætter, som af kropsform ligner skrubtudsen. Dens grønbrogede mønster er forskelligt fra tudse til tudse, og derfor skal alle Gedsers fløjtetudser nu én for én stå model for kameraet, så Scandlines kan holde styr på bestanden.

Der bliver altså fortsat noget – og ikke mindst nogen – at fløjte af for den fredede fløjtetudse i Gedser. Vil man opleve fløjtekvæk-lyden er lune forårsaftener i april og maj det perfekte tidspunkt.

Om Scandlines
Scandlines blev grundlagt i 1998 og er et af Europas største færgerederier. På tre korte færgeruter med høj frekvens og kapacitet mellem Danmark, Sverige og Tyskland leverer vi en effektiv og pålidelig transportservice til både passagerer og fragtkunder. Hovedfokus i alle Scandlines’ aktiviteter er at skabe værdi for vores kunder om bord på færgerne såvel som i vores BorderShops.

I 2011 transporterede vi 11,5 millioner passagerer, 2,6 millioner personbiler og 640.000 lastbiler på vores ruter Rødby-Puttgarden, Gedser-Rostock og Helsingør-Helsingborg.

Vedhæftede filer

PDF-dokument