Gå til indhold
Scandlines bestiller emissionsfri færge til Rødby-Puttgarden

Pressemeddelelse -

Scandlines bestiller emissionsfri færge til Rødby-Puttgarden

Scandlines har indgået kontrakt med det tyrkiske værft Cemre om at bygge en emissionsfri fragtfærge til ruten Rødby-Puttgarden. Færgen indsættes i 2024 og indleder næste generation af skibe på ruten.

Skibet har en kapacitet på 66 fragtenheder, hvilket forøger den aktuelle kapacitet med 23 procent.

Med en overfartstid på en time er færgen emissionsfri. Den kan også fungere som hybridfærge, som det allerede kendes fra Scandlines ruterne mellem Danmark og Tyskland. Som hybridfærge er overfartstiden 45 minutter. Færgen kan dermed også indsættes som reservefærge, hvis en af de fire dobbeltenderfærger, der i dag betjener ruten Rødby-Puttgarden, er på værft.

Ligesom det kendes fra færgerne på Gedser-Rostock, vil der kunne transporteres lastbiler på både øverste og nederste dæk. Det betyder, at leje 3 i Rødby og leje 1 i Puttgarden skal ombygges, så der også kan lastes lastbiler på øverste vogndæk. Samtidig etableres der et nyt område for lastbiler i terminalen i Puttgarden.

Scandlines udskifter dermed de to ældste skibe i flåden, M/F Holger Danske og M/F Kronprins Frederik.

”Med den øgede kapacitet bliver vi i stand til at efterkomme det stigende behov fra fragtkunder. Alene i 2021 er antallet af fragtenheder steget med 12 procent,” siger Scandlines’ CEO Carsten Nørland.

Med en emissionsfri færge tager Scandlines et stort skridt på den grønne rejse. Færgen vil i første omgang udelukkende lade i Rødby. Allerede i 2019 investerede Scandlines i et 50 kV / 25 MW strømkabel til Færgevej i Rødbyhavn. Dette kabel forlænges nu til færgelejerne, hvor der installeres en transformer og ladestation. På sigt er det planen også at kunne lade i Puttgarden, når der er fundet en god løsning om køb af grøn energi.

Skibets modulære opbygning gør det muligt senere at tilpasse skibet, så det også kan medtage personbiler. Scandlines opnår således maksimal fleksibilitet, både hvad angår fremtidig teknologi og behov.

”Der har i Scandlines længe været fokus på hele bæredygtighedsområdet. Hybridsystemet var et kvantespring inden for grøn færgedrift. Scandlines har ikke alene verdens største flåde af hybridfærger, systemet kopieres også over hele verden og har været en gigantisk succes. Nu er vi parate til at tage næste store skridt og indsætte den første emissionsfrie færge. Næste generation er dermed klar til at tage over på Rødby-Puttgarden,” siger bestyrelsesformand for Scandlines Vagn Sørensen.

"NABU hilser det absolut velkommen, at Scandlines tager endnu et stort skridt mod emissionsfri færgedrift. Rederiet reducerer ikke blot CO2-udledningen betydeligt og beviser, at selv større skibe kan sejle helt uden udledning af drivhusgasser og luftforurenende stoffer allerede i dag, men baner med sin pionerrolle også vejen for klimaneutral skibsfart. Vi er glade og taknemmelige for dette modige skridt", siger Sönke Diesener skibsfartsekspert fra den tyske miljøorganisation NABU.

Data for emissionsfri Scandlines fragtfærge til ruten Rødby-Puttgarden:
Længde: 147,4 meter
Bredde: 25,4 meter
Design dybgang: 5,30 meter
Lastkapacitet: 66 fragtenheder (cirka 1.200 banemeter)
Maksimalt antal passagerer: 140
Servicefart: 10 knob

Related links

Emner

Kategorier


Om Scandlines

Scandlines er et moderne og innovativt rederi med en grøn vision for fremtiden. Vi har en stolt kultur baseret på et stærkt dansk-tysk samarbejde og en maritim historie, som rækker tilbage til 1872.

Scandlines driver to færgeruter med høj kapacitet og frekvens. Seks af vores syv færger er hybridfærger, og én er desuden udstyret med et innovativt rotorsejl – og det bidrager til at gøre vores færger grønnere.

Vores kerneforretning består i at levere en effektiv og pålidelig transportservice til både passagerer og fragtkunder. Fokus i alle vores aktiviteter – uanset om det er om bord på vores færger eller i vores BorderShops – er at give vores kunder en god oplevelse.

Med over 41.500 afgange fordelt på syv færger transporterer Scandlines på et normalt år over 7 millioner passagerer, 1,7 millioner personbiler og ca. 700.000 fragtenheder på ruterne Rødby-Puttgarden og Gedser-Rostock.

Om Cemre Shipyard

Cemre skibsværft ligger i nærheden af Istanbul i Tyrkiet og råder over to skibsværftsområder med moderne skibsbygningsfaciliteter, hvilket gør det muligt for værftet at bygge mere end 15 skibe samtidig.

De højteknologiske, miljøvenlige og innovative projekter med forskellige typer skibe kræver fleksibilitet og stor omhu, og de skræddersyede projekter har i høj grad været kendetegnende for Cemres succes.

Siden grundlæggelsen har værftet bygget og eksporteret en lang række skibe til europæiske kunder i Danmark, Norge, Island, Storbritannien, Frankrig, Irland og Belgien og har i de seneste år blandt andet leveret flere færger til norske rederier samt offshore-skibe til danske Esvagt.

Cemre har siden 2008 været blandt de største eksportører i Tyrkiet og arbejder ansvarsbevidst for en bæredygtig organisation.

Læs mere om Cemre på www.cemreshipyard.com/en


Pressekontakt

Anette Ustrup Svendsen

Anette Ustrup Svendsen

Pressekontakt Head of Corporate Communications +45 26 777 000 (kan ikke modtage sms)

Relateret materiale